Sotransbois → Advies → Classificatie van Brandhoutsoorten
Classificatie van Brandhoutsoorten
Brandhout wordt ingedeeld in drie categorieën op basis van het warmtevermogen, oftewel de hoeveelheid warmte die het afgeeft bij verbranding. Het beste brandhout bestaat uit hardhoutsoorten zoals eik, haagbeuk, es en beuk.
Hardhout brandt langer en efficiënter dan zachthout en is daarom ideaal voor verwarming.
Categorie | BTU* |
---|---|
Harde loofhoutsoorten (G1) – Eik, Haagbeuk, Es, Beuk | 27-30 |
Halfharde loofhoutsoorten (G2) – Berk, Els, Kastanje, Esdoorn | 23-28 |
Zachte loofhoutsoorten & Naaldhout (G3) – Populier, Wilg, Spar, Den, Fijnspar | 16-23 |
*BTU = British Thermal Units
En voor het koken? Pizzeria’s, bakkerijen en andere professionals in de kook- of rookindustrie geven vaak de voorkeur aan zacht hout, omdat het een snellere warmte afgeeft, hoewel het minder lang brandt.